Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

"Η Ελλάδα ιδανική χώρα για μεταφορά των βάσεων Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ"


 Αμερικανικές αμυντικές πηγές εκτιμούν ότι η έντονη δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, η οποία επίσης είναι σε αντίθεση με την Αθήνα σε σχέση με την διαμάχη για τα ενεργειακά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές ασφαλείας ανέφεραν ότι "εάν οι σχέσεις επιδεινωθούν περαιτέρω μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, θα μπορούσαμε να είχαμε την μεταφορά των αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα, ως μια εφικτή επιχειρησιακή εναλλακτική λύση έναντι ειδικά της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία". 

 Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ακόμη, ότι σκοπεύει να απομακρύνει τις δυνάμεις από την Τουρκία, όπου ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επίσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας για την αντιπυραυλική άμυνα στην βάση του Kuerecik. 

 ΗΠΑ και Ελλάδα εργάζονται στενά για την επίτευξη συμφωνίας για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας στη Μεσόγειο. 

“Οι δύο χώρες πιθανότατα θα επικυρώσουν το νέο διμερές σύμφωνο ασφάλειας αυτό το καλοκαίρι, με μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει περισσότερη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή”, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αυτή την εβδομάδα. 

Ο Έλληνας υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,περιγράφοντας τους στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται στο «υψηλότερο όλων των εποχών», δήλωσε ότι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τροποποιείται. 

 "Η συμφωνία θα μπορούσε να "επιτρέψει την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε περισσότερες τοποθεσίες εντός Ελλάδος", δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. 

 “Το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να «βελτιώσει την αναβάθμιση η οποία λαμβάνει χώρα στις ήδη επιλεγμένες τοποθεσίες που λειτουργούν αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο ίδιος. Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί εντός δύο μηνών. 

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ρωσία εντείνει και αυτή τις δικές της στρατιωτικές δραστηριότητες, ενώ η Κίνα αποκτά μεγάλη επιρροή ως οικονομικός φορέας σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια. 

 “Το Πεκίνο είναι «πολύ μεθοδικό και πολύ υπομονετικό, κινούμενο συστηματικά για την επέκταση της στρατηγικής του στάση στην περιοχή", δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος. 

 Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οι ΗΠΑ αύξησαν σταδιακά την παρουσία τους στην Ελλάδα σε πολλές βάσεις.Ως γνωστό πέρα από τον κόλπο της Σούδας, οι ΗΠΑ έχουν βάση για drone MQ-9 Reaper στη Λάρισα, ενώ έχουν παρουσία στις εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, ειδικά στο λιμάνι, το οποίο παίζει βασικό ρόλο για την μεταφορά των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Εκτιμάται επίσης ότι όσο παραμένει στην εξουσία ο Ερντογάν, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα χειροτερεύουν ακόμα πιο πολύ, ενώ όταν και εάν απομακρυνθεί από την εξουσία, οι οπαδοί του ή ενδεχομένως ο αντικαταστάτης του, να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο χάος στην όποια νέα τουρκική κυβέρνηση, αφού θα χάσουν τρομερά προνόμια τα οποία απολαμβάνουν παρά την κρίση σήμερα. 

 Το πολιτικό σκηνικό στην γειτονική χώρα “κυοφορεί” πιθανή εμφύλια διαμάχη ανάμεσα σε κοσμικούς και ισλαμιστές, αφού οι διαφορές μεταξύ τους είναι χαώδεις και αυτό είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού πλέον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου