Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

30 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ 90 ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ


 

 

Οι πρώτες κάμερες τροχαίας τέθηκαν σε λειτουργία στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας με τέσσερις σταθερές κάμερες στα φώτα τροχαίας επί της διασταύρωσης των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη, και δύο κινητές κάμερες, μια στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και άλλη εντός της Λευκωσίας, «φωτογραφίζοντας» τους παράνομους. Το σύστημα φωτοεπισήμανσης που συζητείτο για πάνω από μια δεκαετία στο νησί μας, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά με την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στη μελέτη, στην εγκατάσταση, στη λειτουργία και στη συντήρηση του Συστήματος, και περιλαμβάνει 90 σταθερές κάμερες σε 30 τοποθεσίες παγκυπρίως για την κάλυψη επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου. Οι πρώτες καταγγελίες ξεκίνησαν ήδη από την αρχή του 2022, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι και τις πρώτες μέρες του 2022 οι κάμερες λειτουργούσαν πιλοτικά.
 

Με σκοπό την εξάλειψη των τροχαίων συγκρούσεων και των τροχαίων δυστυχημάτων, η εφαρμογή κινητών και ακίνητων καμερών διαχωρίζεται σε δυο φάσεις, ώστε να τοποθετηθούν σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, σε κομβικά σημεία για την κάθε πόλη.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Α΄ φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και η Β’ φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Στην Α’ φάση θα τοποθετηθούν κάμερες στα σημεία της πρωτεύουσας όπου είναι η συμβολή των Λεωφόρων Γρίβα Διγενή – Δημοσθένη Σεβέρη (και έχουν ήδη τοποθετηθεί), θα ακολουθήσει η συμβολή των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού – Τροόδους και Κωνσταντινουπόλεως με δύο κάμερες, η Λεωφόρος Μακαρίου – Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα με δύο κάμερες, η Λεωφόρος Γρίβα Διγενή με τη Λεωφόρο Προδρόμου με τέσσερις κάμερες και τέλος γι’ αυτήν τη φάση η Λεωφόρος Λεμεσού και Λεωφόρος Αρμενίας με δύο κάμερες. Στη Λεμεσό κατά την Α΄ φάση θα τοποθετηθούν κάμερες στα εξής σημεία: στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Λεωφόρο Νίκου Παττίχη – Λεωφόρο Αρχ. Λεοντίου Α’ με τέσσερις κάμερες και θα ακολουθήσουν οι Λεωφόρος Αγίας Φυλάξεως και Λεωφόρος Γλάδστωνος με δύο κάμερες. Στην πόλη του Ζήνωνα και στην Πάφο δεν θα τοποθετηθούν κάμερες κατά την Α’ φάση. 

 





Μέχρι και 53 χιλιάδες παραβάσεις

Καθυστέρηση παρατηρείται στην ολοκλήρωση της Α’ φάσης αφού, παρά το γεγονός ότι η πιλοτική φάση έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση και έκδοση των εξωδίκων, τα οποία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Φαίνεται να παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάλυση και έκδοση των εξωδίκων καθώς η φωτογραφία του παραβάτη αναλύεται για περεταίρω παραπτώματα, όπως μη χρήση ζώνης ασφάλειας, χρήση κινητού κτλ. Μάλιστα, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν πάνω από μια παράβαση, με αποτέλεσμα το πρόστιμο να φθάνει μέχρι και τον… ένα βασικό μισθό.

Μέχρι στιγμής έχουν σταλθεί 1.500 επιστολές στους παραβάτες, ενώ αρχίσαν ήδη να πληρώνονται τα εξώδικα. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι παραβιάσεις έχουν φτάσει μέχρι και τις 53 χιλιάδες, στοιχείο που προκαλεί «ασφυξία» στο σύστημα λόγω της διαδικασίας ανάλυσης παραπτωμάτων. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν διασταυρωθεί τα στοιχεία των 10 χιλιάδων οδηγών, ενώ μόνο 1.500 παραβάτες έχουν λάβει εξώδικο, πράγμα που καθυστέρει ακόμα πιο πολύ την υλοποίηση της Α’ φάσης, ενώ δημιουργείται και πρόβλημα με την αποπληρωμή των εξώδικων πρόστιμων. Το εξώδικο αποστέλλεται στον οδηγό μέσω ταχυδρομείου και θα πρέπει να πληρώνεται εντός 30 ημερών, διαφορετικά το ποσό θα αυξάνεται κατά το ήμισυ και μπορεί να πληρωθεί εντός 45 ημερών από την ημέρα της παράδοσης της επιστολής. Μετά τις 45 μέρες η υπόθεση θα παραπέμπεται στο Δικαστήριο. Η καθυστέρηση αποστολής του εξωδίκου μπορεί να αυξήσει το ποσό, με τους παραβάτες να αδυνατούν να το αποπληρώσουν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου