Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Μονή Αββακούμ / Οργή πιστών: «Πάτερ, βγες να μας πεις γιατί έπαιξες με την πίστη μας» (ΒΙΝΤΕΟ)


 

Ανάστατοι οι πολίτες παρακολουθούν τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Οι εξελίξεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας με τους πιστούς να επιβεβαιώνουν πως έχουν δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στους μοναχούς με σκοπό την ανέγερση της Μονής του Αγίου Πορφυρίου και την αναγραφή του ονόματός τους σε πλάκα στο σημείο, ζητώντας έως και 4 χιλιάδες ευρώ. 

«Μια κυρία που μού είπε ότι έδωσε 1000 ευρώ και τα θέλει πίσω τώρα. Πολλοί, περίπου 7-8 άτομα μού έστειλαν μηνύματα και παίρνουν και άλλες», δήλωσε στην κάμερα του ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου.

 

«Μετά τη θεία λειτουργία διαβάστηκαν τα ονόματα των ατόμων οι οποίοι ήταν δωρητές για 1000 ευρώ για να γίνουν θεμελιωτές του ναού του Αγίου Πορφυρίου», ανέφερε στο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ ο κοινοτάρχης του Φτερικουδίου, Μόδεστος Ιακώβου.

Κάτοικοι των γύρω περιοχών αντιλήφθηκαν ότι αρκετοί πολίτες έδιναν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη Μονή, προσπαθώντας να αποτρέψουν την όλη κατάσταση αποτάθηκαν, πριν από 2 χρόνια, στην Αστυνομία όπου τους ενημέρωσαν πως αυτά που γίνονται είναι υπό την εποπτεία της Μητρόπολης. Όπως ισχυρίζονται, δέχονταν πιέσεις για να μεταβιβάσουν χωράφια , ενώ σε μια περίπτωση δόθηκε πληρεξούσιο στον ένα μοναχό.

 

«Συχωριανές μου ηλικιωμένες μάς ανέφεραν ότι ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό μου τη βρήκανε να κλαίει επειδή δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα της και ο λόγος ήταν ότι μετά από πιέσεις έδωσε λεφτά στη Μονή και μάλιστα όταν μπήκαμε εμείς στη διαδικασία υπήρχαν έξτρα αφόρητες πιέσεις για να δώσει και άλλα», είπε ο συγγραφέας Σωφρόνης Σωφρονίου στο κρατικό ραδιόφωνο.

Αίσθηση προκαλούν τα λεγόμενα θαύματα που διαφήμιζαν οι μοναχοί μέσω της σελίδας του Μοναστηριού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Βίντεο που ανέφεραν πως εξαφανίζεται ο καρκίνος με την επίσκεψη των πιστών στην Ιερά Μονή. Πλέον μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου οι πολίτες αντέδρασαν στα βίντεο σχολιάζοντας τα εξής:

«Πάτερ βγες να μας μιλήσεις να μας πεις ΓΙΑΤΙ. Γιατί!», «Γιατί έπαιξες με την πίστη μας!», «Γιατί τόσο πολύ;», «Βγες πες κάτι σε όλους εμάς που κρεμαστήκαμε από την ελπίδα που μας έδωσες!», «Γιατί, γιατί. Γιατί. Γιατί».

«Σκεπτόμενη αυτές τις τελευταίες εξελίξεις αναρωτιέμαι αν είναι μια ακόμα δοκιμασία προς την ανάσταση, από την άλλη είμαι και εγώ παθών τάχτηκα να κάμω μια εικόνα, μού ζήτησαν τα λεφτά προκαταβολικά τα έστειλα εδώ και τρία χρόνια και δεν έγινε ακόμα. Όλο αυτό τον καιρό παρακολουθούσα όλες τις λειτουργίες διψούσα για τα κηρύγματα του γέροντα, μου έδιναν δύναμη να συνεχίσω να λέω δόξα τω θεώ και έφθασαν σε αυτό το σημείο τώρα αυτοί;», αναφέρει μια άλλη πολίτης.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ μέσω επιστολής τους ζητούν από την Πρόεδρο της Βουλής να ανάψει «πράσινο φως» για να συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών αυτεπάγγελτο θέμα με τίτλο «Η οικονομική εκμετάλλευση της πίστης και η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση».

«Η βουλή να κάει ένα νόμο που να μην εξαπατώνται οι πιστοί. Η εκκλησία να βάλει ένα όριο στην έλευση κειμηλίων λειψάνων είναι τρόπος που χρησιμοποιείται και να μαζεύουν κάποιοι λεφτά», είπε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου.

Πάντως η Μονή λειτουργούσε χωρίς άδεια εράνων από το 2021.

 








ΠΗΓΗ omegatv.com.cy








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου