Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Προετοιμάζεται για μαζικές εκκενώσεις η ΚΔ λόγω του αναβρασμού στη Μέση Ανατολή – Μαχητικό typhoon «αναχαίτισε εναέρια επίθεση»


 

Με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν πτήσεις από και προς τη Βηρυτό, και το ένα κράτος μέλος μετά το άλλο, μεταξύ αυτών Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία να καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο υπό το φόβο νέας ανάφλεξης, η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για το σενάριο μαζικών εκκενώσεων.

«Το σχέδιο Εστία έχει ενεργοποιηθεί πριν από βδομάδες, είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και πλήρη προετοιμασία. Είχαμε όλες τις σχετικές διυπηρεσιακές συναντήσεις και έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το σχέδιο σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.
 
Καθόλου άσχετη με αυτή τη διαδικασία πρέπει να θεωρείται η πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο, και μάλιστα μετά τον Λίβανο, του Αμερικανού βοηθού υπουργού εξωτερικών, αρμόδιου για για θέματα Διαχείρισης και Πόρων, Ρίτσαρντ Βέρμα και η παρουσία του στις εγκαταστάσεις του κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης στη Λάρνακα. Στο σημείο δηλαδή όπου είχε στηθεί το επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης και συντονισμού των πτήσεων εκκένωσης κατά την κρίση στο Σουδάν αλλά και την πρόσφατη στη μέση ανατολή.

Στο πλαίσιο συνεργασίας για ενίσχυση της ασφάλειας, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως επισκέφθηκε βασικές κυπριακές εγκαταστάσεις εφοδιασμού και ενημερώθηκε για τον τρέχοντα σχεδιασμό για την υποστήριξη της διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή.  Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Verma είναι το επόμενο βήμα σε μια συνεχή, εταιρική σχέση συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κος Κόμπος πρόσθεσε πως «Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας για να διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή μας».

Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα στις κυπριακές αρχές για χρήση των αερολιμένων τους προς απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών, αφού εκτελούνται, έστω και με εμπόδια, πτήσεις στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Διερευνητικού χαρακτήρα επαφές ωστόσο έχουν γίνει εδώ και καιρό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ασκήσεις ετοιμότητας στην περιοχή πραγματοποίησαν εν τω μεταξύ οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, με χρήση των βάσεων ακρωτηρίου.

«Βρισκόμαστε στο HMS Duncan, καθώς το αντιτορπιλικό Τύπου 45 συνεχίζει μια αποστολή ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσαν οι Βρετανικές Βάσεις.

Σενάριο της εκπαιδευτικής άσκησης, η εξουδετέρωση εναέριας επίθεσης κατά της βάσης Ακρωτηρίου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ στην άσκηση, με την κωδική ονομασία Aphrodite Trinidy, συμμετείχε ένα μαχητικό Typhoon το οποίο απογειώθηκε από το Ακρωτήρι.

ΠΗΓΗ omegalive.com.cy

 

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Trump shooting live updates: Suspected gunman killed; spectator dead after assassination attempt (VIDEO)




 
 
Trump shooting live updates: Suspected gunman killed;
spectator dead after assassination attempt 
 
 

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Άφησαν νεκρό για ώρες στο διάδρομο μέσα στον καύσωνα – Δεν αναγνώριζε τον ίδιο της τον αδελφό: «Τον πέταξαν σαν τον σκύλο»(ΒΙΝΤΕΟ)


 

Σε καταγγελία στο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ προχώρησε μια γυναίκα για τον 72χρονο αδερφό της που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη.  Η ίδια έστειλε επίσης επιστολή στο Υπ. Υγείας καταγγέλλοντας την εξαθλίωση που πέρασε η σορός του αδερφού της.

Σύμφωνα με την ίδια, ο άνδρας βρέθηκε χωρίς αισθήσεις από την κόρη του, η οποία κάλεσε ασθενοφόρο. Με την άφιξή τους οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τους συγγενείς πως ο άνδρας ήταν νεκρός εδώ και 6-7 ώρες και αργότερα τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο.


«Πριν τον πάρουν στο νοσοκομείο η σορός του ήταν μια χαρά, χωρίς πρηξίματα, ούτε μυρωδιά», ανέφερε η κα. Μαρία.

Όταν το γραφείο κηδειών πήγε στο νοσοκομείο για να παραλάβει τη σορό την επόμενη ημέρα, βρήκαν το σώμα σε σήψη και το πρόσωπό του παραμορφωμένο.  Σύμφωνα με την κα. Μαρία «πέταξαν τον αδερφό της στον διάδρομο σαν τον σκύλο στους 40 – 50 βαθμούς, εκτός ψυγείου» από την προηγούμενη ημέρα.


Το περιστατικό προκάλεσε συγκλονισμό σε όλη την οικογένεια, με τους συγγενείς του «να μην μπορούμε να δώσουμε τον τελευταίο ασπασμό», λέει η αδερφή του νεκρού άνδρα, λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το σώμα του.

«Ζητούμε από το υπουργείο να αποδώσει τις ευθύνες σε όποιον έκανε το σφάλμα», 

λέει καταληκτικά η κα. Μαρία.

BINTEO