Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Tραγωδία Μονιάτη 40 χρόνια μετά ( 13 Μαρτίου 1981) Β ΜΕΡΟΣ

 
 
Η δεξαμενη ακριβως στα μετρα του λεωφορειου σαν ενα φερετρο
 

Η Ελένη Γαβριήλ, πριν από 40 χρόνια βρισκόταν στο μοιραίο λεωφορείο και ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα της: “Πριν 40 χρόνια σαν μαθήτριες ξεκινήσαμε ανέμελα μια σχολική εκδρομή χωρίς να γνωρίζουμε ότι ο χάρος μας έστησε καρτέρι. Ζήλεψε την ευτυχία μας και μας έριξε στην δεξαμενή στον Μονιάτης περνώντας μαζί του τρία υπέροχα κορίτσια την Αναστασία, την Κατερίνα και την. . Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχουλες τους. δεν σας ξεχνάμε ποτε”. 

Η τραγωδία

Ήταν 13 Μαρτίου του 1981. Μια πρωτοφανής συγκλόνισε την κυπριακή κοινή γνώμη.

Όλα ξεκίνησαν εκείνο το μοιραίο πρωινό της Παρασκευής όταν τα χαμόγελα των μαθητών της Ε’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Λεμεσού έσβησαν απότομα.
 
Αφού οι μαθητές διασκέδασαν στο τότε χιονισμένο Τρόοδος όπου είχαν πάει εκδρομή, μπήκαν στα λεωφορεία  το μεσημέρι για να επιστρέψουν στη Λεμεσό.

Κοντά στον κατήφορο του Μονιάτη, ο οδηγός του λεωφορείου λέει στους μαθητές ότι χάλασαν τα φρένα όπως ανέφεραν αργότερα μαρτυρίες.
 
Το λεωφορείο συγκρούστηκε πλευρικά με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 περίπου μέτρων μέσα σε φράγμα-δεξαμενή . Οι εγκλωβισμένοι μαθητές προσπαθούσαν να βγουν έξω κτυπώντας τα χέρια τους με απόγνωση στα τζάμια του λεωφορείου.

Αστυνομία και ασθενοφόρα έφθασαν στο σημείο του ατυχήματος . 

Τρεις μαθήτριες ανασύρθηκαν νεκρές ενώ 49 άτομα τραυματίστηκαν.

Η Βασιλική Χαραλάμπους από το Ακρωτήρι, η Αναστασία Παναγή από τη Λεμεσό και η Αικατερίνη Στρατή από το Τραχώνι ήταν τα θύματα της συγκλονιστικής τραγωδίας. Οι μαθήτριες εγκλωβίστηκαν μέσα στο λεωφορείο και πνίγηκαν.
 
Ο οδηγός του μοιραίο λεωφορείου σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», Κλεάνθης Γεωργίου έχασε το ένα του χέρι.

Η στροφή στον Μονιάτη όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα χαρακτηρίστηκε ως η «στροφή του θανάτου» καθώς συνέβηκαν και άλλα θανατηφόρα ατυχήματα εκεί, ενώ στη συνέχεια στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργήθηκε προστατευτικό τείχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου