Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Οι συγγενείς, οι κουμπάροι και οι φίλοι στο Προεδρικό


 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του κυβερνητικού έργου για τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησής του, είχε μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα αμφισβήτησης που τυγχάνει από την εγκατάστασή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Μιλούσε επί δυόμισι ώρες και κατά γενική ομολογία δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, μετά από μόνο τρεις μήνες στη διακυβέρνηση μπορεί να μην υπήρχαν, ώστε να δοθούν, ουσιαστικές απαντήσεις. Επί της ουσίας και επί τούτου χρειάζεται ακόμα χρόνος ώστε να κριθεί σφαιρικά χωρίς να δημιουργούνται αιρετικές προσεγγίσεις, καθόλου παραγωγικές ως προς τον τρόπο αντίληψης όσον αφορά την προεδρία της Δημοκρατίας. Μπορούσαν βέβαια να διευκρινιστούν όσα πλήγωσαν μέχρι στιγμής την προεδρία Χριστοδουλίδη. Αυτό θα ήταν πολιτικά, και όχι μόνο, ωφελιμότερο. Αντί αυτού, μάλλον με υπεροψίαν και μέθην ο κ. Πρόεδρος μάς μίλησε για τα αντισώματα που άρχισε να αναπτύσσει στην κριτική. 
 
 

Αστοχίες ολκής

Έχει βεβαίως μέχρι στιγμής ασκηθεί πολύ σοβαρή κριτική με αποδείξεις και ονόματα, επί της οποίας ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει να είναι ευαίσθητος και όχι να μας παραπέμπει σε μια sui generis εκκολαπτόμενη παχυδερμία. Οι ενστάσεις που έχουν εκφραστεί κυρίως για τη δράση της κυβέρνησης τις πρώτες εκατό ημέρες έχουν να κάνουν με τις επιλογές είτε των υπουργών είτε των στενών του συνεργατών στο Προεδρικό. Αντιδράσεις έχουν εκφραστεί γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος προχώρησε σε «εκπτώσεις» στα όσα ο ίδιος διακήρυξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου σε ό,τι αφορά την επιλογή συνεργατών, είτε για εξαγγελίες για τις οποίες επέδειξε αδυναμία να ενσωματώσει στην πρακτική του και στην καθημερινή ενάσκηση των προεδρικών του καθηκόντων.

 

 

Ο συγγενικός περίγυρος

Ενώπιον της δημοσιογραφικής κριτικής, όπως αυτή εμφανίστηκε στην παρουσία του σύντομου κυβερνητικού του έργου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης όχι μόνο δεν είπε mea culpa αλλά εμφανίστηκε ενοχλημένος από την κριτική που του ασκείται για τον τρόπο που έχει χειριστεί διορισμούς που βρίσκονται στον συγγενικό του περίγυρο, σε μια εξαιρετικά επιβλαβή εφαρμογή του φαινομένου του νεποτισμού. Τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παρουσιάστηκε σχεδόν ως ο πατριάρχης της αξιοκρατίας όσον αφορά τη διακυβέρνηση του τόπου με μια σειρά βαρύγδουπων υποσχέσεων για την πάταξη της διαπλοκής αλλά και της αναξιοκρατίας. Μέσω συγγενών, φίλων και πολιτικών συνοδοιπόρων από τα ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - ΔΗΠΑ έχει στηθεί ένας αδιαφανής μηχανισμός διαπλοκής και ρουσφετιού ο οποίος διοχετεύεται προς υλοποίηση στα υπουργεία επί καθημερινής βάσεως. 

 

 

Το άντρο των κουμπάρων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δυστυχώς έχει μείνει μόνο στις υποσχέσεις. Στην πραγματικότητα έχει μετατρέψει το εργασιακό του περιβάλλον στο Προεδρικό Μέγαρο σε άντρο όχι απλώς προσωπικών επιλογών, κάτι το οποίο είναι θεμιτό, αλλά σε γιάφκα συγγενών και κουμπάρων σε υπερθετικό βαθμό εν έτει 2023. Για τον Νίκο Χριστοδουλίδη βεβαίως οι αληθείς αναφορές ακόμα και υπό τη μορφή δημοσιογραφικών ερωτημάτων «είναι κακοήθειες, άδικη κριτική» για την οποία όπως διατείνεται «έχει αναπτύξει αντισώματα» από την εποχή που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος για να την αντέξει.

Επειδή ο σημερινός Πρόεδρος αντέχει, όπως μας είπε την κριτική, άρα θα αντιδράσει ψύχραιμα, ο «Π» μετά από μια μικρή έρευνα σταχυολογεί ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη βασική ομάδα η οποία τον στηρίζει στο Προεδρικό ύστερα από δικούς του διορισμούς.

 

 

Στο Προεδρικό του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκονται από την 1η Μαρτίου οι:

1. Ειρήνη Πική, υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κουμέρα του προεδρικού ζεύγους.

2. Μαριλένα Ραουνά, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, κουμέρα του προεδρικού ζεύγους.

3. Πίτσα Ξιουρή, μετατέθηκε στο Τμήμα Εθιμοτυπίας στο Προεδρικό, πρώτη κουμέρα Νίκου Χριστοδουλίδη.

4. Δημήτρης Γερολέμου, διορισμένος στην Προεδρική Φρουρά, πρώτος κουμπάρος Νίκου Χριστοδουλίδη, σύζυγος Πίτσας Ξιουρή.

5. Χαράλαμπος Χαραλάμπου, σύγαμπρος. Σύζυγος της Κρίστιας Καρσερά, αδελφής της πρώτης κυρίας. Διορίστηκε διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου.

6. Δέσποινα Πουρή, εργάζεται στο Τμήμα Εθιμοτυπίας, κόρη Άννας Καρσερά, αδελφής της πρώτης κυρίας και του Άριστου Πουρή.

7. Χριστόδουλος Χαραλάμπους, διορίστηκε συνεργάτης της υφυπουργού Ειρήνης Πική ως άτομο απολύτως αναγκαίο, ξάδελφος της Φιλίππας Καρσερά.

 

 

Αυτή είναι η εικόνα ορισμένων εκ των συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Μια εικόνα η οποία μάλλον δεν είναι ολοκληρωμένη και πιθανώς να έχουν διαφύγει του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ορισμένες ψηφίδες της. Ωστόσο, δεν αναιρείται το γεγονός ότι αυτό που κατάφερε ο σημερινός Πρόεδρος δεν το επιχείρησε και δεν το πέτυχε ποτέ στο παρελθόν κανένας εκ των προκατόχων του. Φίλοι και συνεργάτες των διαφόρων Προέδρων βρέθηκαν κατά καιρούς στο Προεδρικό. Ελάχιστες όμως οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν δίπλα τους συγγενείς, κουμπάρες και κουμπάρους οι οποίοι βρισκόντουσαν εκεί μόνο λόγω της συγγένειας.

Για την πιο πάνω εικόνα, που παρουσιάζει στοιχεία νεποτισμού στη διακυβέρνηση του σημερινού Προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει τίποτα να πει. Δεν είπε λέξη επί του προκειμένου όταν καλέστηκε από τη δημοσιογράφο της «Καθημερινής» Μαρίνα Οικονομίδου να εξηγήσει γιατί το «νέο που επικαλέστηκε 'πάλιωσε νωρίς'».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κυρίως αλλά και ορισμένοι συνεργάτες του παρουσιάζονται δήθεν θετικοί αποδέκτες της όποιας κριτικής για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης. Όταν ωστόσο τίθενται τα ερωτήματα με κριτική αιχμή, είτε από τα ΜΜΕ είτε από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος απαντά με τον απείρου κάλλους φραστικό ακροβατισμό. «Περιμένατε τίποτε άλλο; Γιατί εγώ δεν περίμενα. Άρα όλα καλά, συνεχίζουμε».

 

 

Τελείωσε η προεκλογική

Ο Πρόεδρος και το περιβάλλον του θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν κινούνται ακόμη σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου στην οποία σε κάθε κριτική που δεχόταν προτιμούσε τη σιωπή, για να πάει παραπέρα. Προεκλογικά θα μπορούσε να ήταν κατανοητή στο πλαίσιο ενός τακτικισμού η άρνηση του να απαντήσει. Τότε έθετε και το επιχείρημα ότι «κάποιοι λίγοι και εμμονικοί τον είχαν στο στόχαστρο αδίκως». Σήμερα, μετά την ομοβροντία αντιδράσεων για το φιάσκο παρουσίασης των εκατό ημερών αλλά κυρίως για την κυριαρχία του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας, ακόμα και στο Προεδρικό, μας λένε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε λογικές αντιπαλότητας. Υπεκφεύγουν γιατί αν αντιδράσουν θα αντιληφθεί η κοινωνία πως αυτή η διακυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο δεν αφομοιώνει τον δημοκρατικό διάλογο. Ουδείς είναι υπεράνω, ιδίως όταν μετά από σκληρή κριτική οι κυβερνώντες προτιμούν τη σιωπή. Πρέπει να αντιδράσουν για να διαπιστώσει η κοινωνία το μέγεθος της πολιτικής τους ενσυναίσθησης. Η σιωπή του Προέδρου και των συνεργατών του στην κριτική που τους ασκείται είναι ένδειξη υψηλού βαθμού αδυναμίας ή αναλγησίας.

Οφείλουν να λύσουν την ύποπτη σιωπή τους για να δώσουν κατά προτεραιότητα στη δημοσιότητα τον κατάλογο όσων εργάζονται στο Προεδρικό, τους μισθούς τους καθώς και τη σχέση συγγένειας που έχουν με το προεδρικό ζεύγος.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου