Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΟΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΑΜΑΧΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


 

Στις 6 Οκτωβρίου η Χαμάς εξαπέλυσε τη σφοδρότερη επίθεσή της στο Ισραήλ, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους και παίρνοντας ομήρους.
Η επιχείρηση της παλαιστινιακής οργάνωσης, που συγκρίνεται με το Περλ Χάρμπορ, αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς, με τους μαχητές της Χαμάς να εξουδετερώνουν ακόμη και τανκς με τη χρήση μικρών drones. Πώς, όμως, κατάφερε μία υπο-χρηματοδοτούμενη δύναμη να αιφνιδιάσει έναν από τους πιο προηγμένους στρατούς στον κόσμο;

Αυτοσχέδιοι πύραυλοι 

Το παραδοσιακό όπλο της Χαμάς είναι ο πύραυλος Qassam: με πολύ χαμηλό κόστος, αφού κατασκευάζεται σε γκαράζ, τα εξαρτήματά του προέρχονται από βιομηχανικές σωληνώσεις, “τροφοδοτείται” με αυτοσχέδια καύσιμα και είναι εξοπλισμένος με εκρηκτικές ύλες του εμπορίου. Ο Qassam είναι ένα “πρωτόγονος”, αναποτελεσματικός πύραυλος, αρκετά μικρός όμως για να τον τοποθετήσουν δύο μαχητές της Χαμάς σε μια ράγα εκτόξευσης, να βάλλουν κατά του στόχου και να διαφύγουν από την περιοχή προτού μπουν στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων. 

 

Εκτός από τους Qassam, η Χαμάς διαθέτει και ρουκέτες 12mm Grad: ρωσική κατασκευής, μεγαλύτερου μεγέθους, πιο ακριβείς στον στόχο και πιο καταστροφικές, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι εντοπίζονται πιο εύκολα.

Οι επιθέσεις με τους πυραύλους Qassam είναι ουσιαστικά “παρενοχλητικές”. Προσγειώνονται σε τυχαίο σημείο και επομένως είναι απίθανο να προκαλέσουν θύματα, αλλά δυνητικά είναι θανατηφόρες. Για να αποτρέπει την είσοδό τους στην επικράτειά του, το Ισραήλ εγκατέστησε το περίφημο σύστημα αεράμυνας Iron Dome. 

Το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ αποτελείται από ραντάρ και πυραύλους που μπορούν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν εκατοντάδες εισερχόμενες ρουκέτες και πυραύλους με ποσοστό επιτυχίας 90%. Αυτή ήταν η επίδοσή του απέναντι στις 4.500 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση του 2021.

Ακόμη και το προηγμένο Iron Dome, όμως, έχει τα όριά του. Η Χαμάς προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ εκτοξεύοντας περισσότερες ρουκέτες από όσες θεωρητικά μπορούσε να χειριστεί. Σύμφωνα με αναφορές, η παλαιστινιακή οργάνωση εκτόξευσε έως και 5.000 ρουκέτες μέσα σε 20 λεπτά, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να τρυπήσουν τον “σιδερένιο θόλο” του Ισραήλ.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου