Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

«μαύρη λίστα» Τ/Κυπρίων των οποίων η είσοδος στην Τουρκία απαγορεύεται


 

Πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο κ. Ακιντζί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες στη «μαύρη λίστα»

Persona non grata για την Τουρκία όσοι Τ/κ μάχονται κατά της κατοχής

Στο πρωτοσέλιδό της Αβρούπα δημοσιεύονται οι φωτογραφίες 42 προσώπων που -όπως γράφει- περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των Τ/κ που τους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία. Στην πρώτη σειρά είναι ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ακολουθούν όλοι οι αρθρογράφοι στην Αβρούπα, ο Αλί Μπιζντέ, ο Αχμέτ και ο Αλί Κισμίρ -που ήδη τους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία- ενώ περιλαμβάνονται και πολιτικοί όπως ο Μουσταφά Ακιντζί και ο τότε εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο τότε «υφυπουργός» Τζενκ Γκιουρτσιάγ, ο Μουράτ Κανατλί του Κόμματος Νέα Κύπρος, ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν της Αριστερής Κίνησης.

Υπάρχουν κι άλλοι δημοσιογράφοι-αρθρογράφοι όπως ο Σερχάτ Ιντσιρλί και ο Σαμί Όζουσλου, συνδικαλιστές όπως η Σελμά Εϊλέμ, πρώην πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, ο Κουμπιλάι Οζκιράτς, νυν πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού». Επίσης, ο αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπατσιάογλου, η δικηγόρος-ακτιβίστρια Μινέ Ατλί.

 

 

Άνθρωποι των Τεχνών όπως ο Γιασάρ Ερσόι, ο Ουμίτ Ιντατζί, ο εικαστικός και ακαδημαϊκός Σενίχ Τσαβούσογλου και η Νιλγκιούν Ετζβέτ Ορχόν, κόρη «ήρωα» με δράση υπέρ της ειρήνης και επαναπροσέγγισης, επίσης περιλαμβάνονται στη λίστα.

Το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης αντέδρασε στο γεγονός ότι συνελήφθη ο δημοσιογράφος Αλί Κισμίρ στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και δεν του επετράπη η είσοδος στην Τουρκία με τη δικαιολογία ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το ΤΚΡ χαρακτηρίζει το γεγονός «ντροπή» για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και διαμαρτύρεται κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην Τουρκία, που έχει δημιουργήσει αυτή την ντροπή, και των συνεργατών της στην κατεχόμενη Κύπρο, που είναι η «κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζάν, επεσήμανε ότι της ίδιας συμπεριφοράς έτυχαν στην Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι Οζάι Χουσεΐν Κούρντερε, Αλί Μπιζντέν και Αχμέτ Τζαβίτ Αν και πρόσθεσε ότι «οι αξιωματούχοι της Τουρκίας έβαλαν τους Τουρκοκύπριους ειρηνόφιλους στη μαύρη λίστα και επέλεξαν να τους τιμωρήσουν μη επιτρέποντάς την είσοδό τους στη χώρα».

Δεν υπάρχει δικαίωμα εισόδου χωρίς έρευνα ή ερωτήσεις και ούτε υπάρχει παραβίαση αυτού, αναφέρει ανακοίνωση του «υπέξ» που εκδόθηκε προχθές βράδυ, μετά τις επικρίσεις για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και απέλαση του προέδρου της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο, Basın Sen, Αλί Κισμίρ.

 

 

 

πηγη dialogos.com.cy

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου