Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Μπήκε γυμνή στην Αλυκή Λάρνακας για να “ενωθεί” με τη γη του παππού της (VIDEO)

Μπήκε γυμνή στην Αλυκή Λάρνακας για να “ενωθεί” με τη γη του παππού της (ΒΙΝΤΕΟ) 

Αυτή είναι η Λάρα Σάλμον. Η Λάρα κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Biennale Λάρνακας για το έργο της Saline Dissonance, σε ελληνική μετάφραση αλατούχως παραφωνία.

Η Λάρα κατάγεται από την Αμερική και το Λος Άντζελες, τη συνδέει όμως μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο.

“Ο προπάππος μου ήταν Διευθυντής της Κυπριακής Εταιρείας Ορυχείων από το 1926-1936 και η γιαγιά μου μεγάλωσε εδώ και έτσι ήρθα πίσω στην Κύπρο γιατί ήθελα να ερευνήσω αυτή την αποικιοκρατική εποχή και να την κατανοήσω γεωλογικά, αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά.

Ο James L. Bruce, πατέρας της γιαγιάς της, βρισκόταν στο τιμόνι της Εταιρείας Ορυχείων, της αμερικανικής εταιρείας με έδρα στην Κύπρο που δραστηριοποιείτο στην περιοχή της Σκουριώτισσας.

hh;/bkhigjl

100 περίπου χρόνια μετά, η δισέγγονή του ήρθε στην Κύπρο και τιμά με το δικό της τρόπο το έργο του. Κάνει ένα τελετουργικό, μια αναπαράσταση της εξόρυξης με πολλά συμβολικά στοιχεία μέσα στην Αλυκή της Λάρνακας.

“Διασχίζω την Αλυκή και τότε αφαιρώ αλάτι από την επιφάνεια της λίμνης και το τοποθετώ στο σώμα μου και κατ’ αυτόν τον τρόπο το αλάτι αντλεί νερό από το σώμα μου και εγώ απορροφώ το αλάτι. Έχουμε αυτή την ανταλλαγή ορυκτών. Για εμένα μεταφορικά είναι η ανταλλαγή που η οικογένεια μου είχε παίρνοντας χαλκό από το νησί. Και το τέλος της παράστασης μου είναι ότι εναποθέτω το αλάτι προσεκτικά πίσω εκεί που ανήκει.”

 Η Λάρα ερευνά εις βάθος το έργο του προπάππου της και το μεταφράζει σε τέχνη.

“Ελπίζω ότι στο μέλλον θα έχω περισσότερες παραστάσεις γύρω στα ορυχεία στην Κύπρο για να συνεχίσω την έρευνα μου σε αυτό το θέμα.”

Και κέρδισες και το μεγάλο βραβείο της Μπιενάλε. Πως νιώθεις για αυτό;
Δεν το σκεφτόμουν αυτό μέχρι την τελετή και… Ξέρεις τι με κάνει να νιώθω υπέροχα πραγματικά; Θέλω τόσο πολύ η τέχνη μου να συγκινεί κόσμο και να σημαίνει κάτι για τον κόσμο και για εμένα. Αυτό είναι που συμβολίζει το βραβείο και νομίζω ότι υπάρχει μια ωραία προοπτική στην Κύπρο, η τέχνη και συγκεκριμένα αυτός ο εξειδικευμένος τύπος, μπορεί να είναι για οποιονδήποτε και όχι μόνο για τον κόσμο της τέχνης. Έτσι αυτό το βραβείο εκπροσωπεί τη δυνατότητα σε αυτή την πραγματικότητα και χαίρομαι πολύ που οι άνθρωποι εδώ ενδιαφέρονται τόσο για αυτό που κάνω.

παδοπούλου, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Μπιενάλε
«Καλωσορίσατε λοιπόν στη Μπιενάλε Λάρνακας υπό τη θεματική ατελείωτα όρια.»

ωγσωφσ 

δδζ 

77 καλλιτέχνες από 24 χώρες σε τρεις εκθεσιακούς χώρους.

Βασίλης Βασιλειάδης, Επιμελητής Μπιενάλε Λάρνακας
Ατελείωτα όρια. Γιατί τα όρια υπάρχουν αλλά είναι ατελείωτα και διότι οτιδήποτε υπάρχει με την παρουσία του ορίζει το χώρο του, οτιδήποτε υπάρχει έχει όρια και οτιδήποτε δεν ορίζεται καταλήγει να ερμηνεύεται. Έχουμε ανάγκη από τα όρια. Η σημασία δεν είναι να αμφισβητήσουμε την ύπαρξη των ορίων αλλά να αμφισβητήσουμε τα ίδια τα όρια και να δούμε αν μπορούμε να τα μετακινήσουμε, να τα αλλάξουμε, να τα διευρύνουμε.

 

Αυτό είναι ένα από τα πολύ εντυπωσιακά έργα που θα δεις στην Μπιενάλε Λάρνακας. Το συγκεκριμένο έργο ηχεί ταυτόχρονα με ένα άλλο το ίδιο στην Πάφο.

Μαρία Παπαδοπούλου, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Μπιενάλε
Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, με μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο και καλούμε όλους να έρθουν να απολαύσουν αυτόν τον ενάμιση μήνα τέχνης και πολιτισμού. Μιλάμε για 40 ημέρες όπου αναβλύζει ο πολιτισμός, έχουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις, έχουμε ένα συναπάντημα Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών και δίνεται μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας. Οι εκθεσιακοί μας χώροι είναι ανοιχτοί και σας περιμένουν, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, το Μουσείο Πιερίδη και ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού.

 


 

Πηγή: alphanews.live

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου